Joseph H. Pilates (1880-1967)

Joseph H. Pilates (1880-1967)

Pilates is de unieke intelligente bewegingsmethode die is ontwikkeld door de in Duitsland geboren Joseph H. Pilates. Deze bewegingsmethode, want dat is Pilates, toendertijd “Contrology” genoemd, was baanbrekend. Contrology mengde Oosterse en Westerse bewegingsmethodes en filosofiën met een combinatie van oefeningen uit gymnastiek, yoga en material arts.

In de eerste wereld oorlog werd Joseph Pilates geïnterneerd naar een kamp in Lancaster en later naar de “Isle of Man”, waar hij zich nuttig maakte als ziekenverpleger. Hij ontwikkelde wonderbaarlijke toestellen uit ziekenhuis bedden (maakte gebruik van de spiralen uit de bedden). De oefeningen die de patiënten uitvoerden onder zijn begeleiding zorgden ervoor dat ze spoedig herstelden. Tijdens de eerste wereld oorlog brak de Spaanse griep uit die wereldwijd miljoenen mensen (circa 20 miljoen) het leven kostte, niet alleen kinderen en bejaarden, maar ook personen in de leeftijd van 20 tot 40 jaar. Opmerkelijk is dat alle patiënten die oefeningen uitvoerden onder leiding van Joseph Pilates deze zeer besmettelijke en dodelijke ziekte overleefden.

In 1926 emigreerde Pilates naar Amerika. In New York viel zijn bewegingsmethode direct op en trok vooral de aandacht van de professionele balletwereld. Joseph heeft , samen met zijn vrouw Clara, tot het einde van zijn leven les gegeven in de pilates methode. Tot op de dag van vandaag is pilates een integraal onderdeel van de dansopleiding.

De danswereld heeft pilates omarmd en de methode bekend gemaakt bij een groter publiek. Het best bewaarde geheim van de danswereld is de laatste jaren ontdekt door acteurs, modellen, atleten en de “gewone” man en vrouw.

De authentieke, door Joseph Pilates ontwikkelde, pilates methode is een systeem met vijf principes te weten: concentratie, centrering, controle , ademhaling, precisie en vloeiende bewegingen. Los van elkaar gezien zijn deze concepten niet uniek, maar ze worden uniek wanneer holistisch toegepast in de pilates methode.

Onze ervaring na jaren lesgeven is, dat niet alleen het lichaam sterker en soepeler wordt, maar ook de geest. Bij regelmatige training met precisie en aandacht wordt u veel sterker en leniger. Wervelkolom en gewrichten worden soepeler. Buikspieren en bekkenbodemspieren en lage rugspieren worden enorm versterkt. Klachten en pijntjes verminderen of verdwijnen. Longcapaciteit en bloedcirculatie nemen toe.

De voordelen van lekkerder in uw vel zitten door Pilates zijn natuurlijk legio. We kunnen ze niet allemaal opsommen, maar voor sommige mensen betekende het fysiek en mentaal sterker worden net dat duwtje dat ze nodig hadden om sterker op de ingeslagen weg voort te gaan, dan wel een andere, betere weg in hun leven te volgen!!

Op 85 jarige leeftijd zei Joseph Pilates over zijn Pilates methode: “I must be right. Never an aspirin, never injured a day in my life. The whole country, the whole world should be doing my excercises . They’d be happier!”,